A Dirty Wars Elképesztően ütős dokumentumfilm a terrorizmus elleni háborúról, ami az elmúlt évtized alatt szép lassan a homályban egy önmagába harapó kígyóvá vált.

 

A 9/11-es merényletek után Bush hirdette meg a globális terrorizmus elleni harcot, amit azóta is sokan megkérdőjeleznek, és nem csak az iraki vagy afganisztáni kudarcok okán. A terrorizmus nem eszme, nem nemzet, mégcsak nem is szervezet, a terrorizmus egy módja a harcnak - mondják sokan. És hogyan is lehetne egy módszer ellen háborút vívni? Hát így, ahogy Jeremy Scahill bemutatja azt. A 2013-as Sundance filmfesztiválon díjat nyert film alkotója nem először dob atombombát az amerikai és nemzetközi közbeszédbe. A magyarul is megjelent Blackwater című könyve (Blackwater - Kétes üzletek, erőszakos módszerek, a világ leghíresebb magánhadseregének története, Alexandra Kiadó) lerántotta a leplet a magánhadseregek háborús övezetekben való működésének abszurditásáról és törvényeket kikerülő voltáról.

Scahill most egy sokáig ismeretlen, titkosan operáló, közvetlenül az amerikai elnök irányítása alatt álló szervezet, a JSOC, azaz az Egyesített Különleges Műveleti Parancsnokság nyomába eredt. A JSOC akkor vált ismertté, mikor Bin Laden megöléséért őket ünnepelte az USA. A dokumentumfilm megnézése után még kevésbé lehetnek kétségeink, hogy Osama elfogásának körülményei valóban nem biztos, hogy egészen úgy néztek ki, ahogy azt a diadalmas amerikai propagandagépezet bemutatta a világnak.

Ahogy peregnek előttünk a Dirty Wars percei, úgy bontakozik ki előttünk egy riasztó kép arról, hogy az Egyesült Államok totális háborúja hogyan termeli ki önmaga ellenségeit, hogyan válik az egész terrorizmus elleni harc önbeteljesítő jóslattá, hogyan fordul Amerika akár saját állampolgárai, sőt, saját kiskorú állampolgárai ellen gyilkos erővel, megelőzendő, hogy egykoron belőlük is terrorista legyen. 

A film szomorú képet fest a jelenről és a jövőről, arról, hogyan visz véghez majd próbál eltitkolni a világhatalom ura gyilkosságokat, civil tömegmészárlásokat olyan országok területein belül is, amikkel nem áll hadban. A terrorizmus elleni harc nem ért véget Osama bin Laden kivégzésével, és ha hihetünk a filmnek, most kapcsolt csak igazán üzemi sebességre külföldön és belföldön egyaránt. Scahill azokkal az újságírókkal alapított hírportált The Intercept néven, akiknek Edward Snowden kiszivárogtatta az NSA titkos, és amerikai állampolgárokat érintő adatgyűjtő tevékenységét. Az Obama adminisztráció pedig nem csak a titkos háborúk vezénylésében, de a whistleblowerek, azaz a kiszivárogtatók elleni háborúban is élen jár. A terrorizmus elleni harc jegyében Amerika saját alkotmányosságát is kezdi lebontani.