Dana és Hart Perry fia, Evan, 15 éves volt, amikor kiugrott New York-i lakásuk ablakán a szellőzőaknába. Az egész család otthon volt, lefekvéshez készülődtek, az apa még rá is nézett a fiúra, aki a számítógép előtt ült, a leckéjét írta. Mint 5 perccel később kiderült, a búcsúlevelét pötyögte épp.

Feltételezem a kelleténél sokkal többen vagyunk, akiknek valamilyen hozzátartozója, barátja, iskolatársa vagy akárcsak távoli ismerőse öngyilkosságot követett el. Az öngyilkosság pedig felfoghatatlan, feldolgozhatatlan, egy olyan szénfekete kútba enged bepillantást, amit megérteni nem lehet. Mi játszódik le az ember fejében az utolsó pillanatokban? Miért pont akkor? Miért pont úgy? Miért nem vettem észre? Miért nem tudtam segíteni? És akkor mit mondjunk, ha egy gyerek lesz öngyilkos? 

 

A szülők komoly filmes tapasztalattal vágtak bele, hogy egy dokumentumfilmben dolgozzák fel a feldolgozhatatlant: elsőszülöttük halálát, felhasználva azt a rengeteg házi videót, amit a születés pillanatától fogva őriztek a családról és Evanról. Nyomon követhetjük benne a brilliánsan tehetséges fiú küzdelmét a mentális betegséggel, amit előszőr depresszióként, majd a sokkal súlyosabb bipoláros depresszióként diagnosztizáltak.


Ez a fajta alkotói közelség és a számtalan felvétel zavarbaejtő képet tár elénk egy kisfiúról, aki már 5 évesen az öngyilkosságról, halálról beszélt, aki szinte szünet nélkül arról fantáziált, hogyan öli meg magát. Látjuk a boldog, gyermeki, és az ijesztően sötét oldalát, az egyik pillanatról a másikra drasztikusan megváltozott arcot, a tompa, fásult hangot, egy másik fiút.

A család egyik legnagyobb tragédiája, hogy Evan végül akkor szállt ki az életből, mikor sok év küzdelem után úgy tűnt, talán mégis kontrollálható a betegség, talán mégis lehet egy élhető élete. A másik, hogy az apa testvére ugyanebben a betegségben szenvedve ugyanúgy véget vetett az életének. A demenciában szenvedő nagymama pedig unokája temetésén még mindig, sosem múlóan kérdezgeti, de hát miért ölte meg magát a fiam?

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!