Azt hiszed, csak kimondod, hogy zombi, és mindenki ugyanarra gondol? Hát tévedsz. Eleve lassú zombi vagy gyors zombi? Agyevő zombi, vérivó zombi vagy húsevő zombi? Érzelmekkel is bíró zombi? Esetleg a Haitin ismert zombi? Na ugye, hogy nem is olyan egyszerű.

Lassú zombik

Sokak szerint a gyors zombik bénák, mások szerint a világ is gyorsul, a zombiknak is fejlődniük kell

 

A Doc of Zombies egy szórakoztató dokumentumfilm tavalyról, ami alaposan képbe rak a kérdést illetően. Megszólal a zombikultúra atyja, George A. Romero, a Night of the Living Dead (Az élőhalottak éjszakája) író-rendezője. Elmeséli, hogyan is pattant ki a fejéből mindaz, ami mára odáig fajult, hogy több tízezer ember vesz részt a zombifelvonulásokon. A különböző évtizedek kultikus filmjeit elemezve összefüggést találunk az embereket aktuálisan foglalkoztató félelmekkel, belátjuk, hogy a zombik igenis reflektálnak a társadalmi jelenségekre, sőt, még előremutatók is lehet e szempontból. Az 1968-as Night of the Living Deadben példátlan módon senki nem akadt fönn azon, hogy a két főszereplő egy fekete férfi és egy fehér nő, pedig akkor még messze voltunk egy fekete elnöktől. Sőt, meztelen zombi is volt, és kislányzombi, aki a pincében szüleit eszegette, amin akkoriban többen elhányták magukat a moziban. 

Az embereket kergető, folyton éhes, fertőző zombi alakja azóta kitörölhetetlen a kultúránkból, olyannyira, hogy még a Forbes magazin is képes tanulmányt közölni a zombik idegrendszeréről. Úgy elvan az emberiség a zombikkal, mintha azok tényleg léteznének. 

Miközben léteznek

A film arra is kitér, hogy minden Haiti miatt van, ahol vudu szertartások keretében állítólag képesek voltak embereket zombivá változtatni, és rabszolgaként a földeken dolgoztatni. Olyannyira így volt, hogy ennek tiltására még törvényt is hoztak. Az első tényleg dokumentált zombi eset Clairvius Narcisse esete, aki temetése után 18 évvel tért vissza szülőfalujába.

A Haiti kultúrában a zombi egészen mást jelent, mint bárki másnak, a VICE egy izgi sorozatot forgatott erről: