Igen, ott a Scarface és a Miami Vice, hallottunk már Pablo Escobarról, de hogy miből, hogyan és mivé lett Miami, azt két órában végignézni elég kemény.

A Cocaine Cowboysban megszólalnak a kokainbiznisz legnagyobb királyai, akik olyan szabadon szállították az országba a tonnányi cuccot, hogy öröm volt nézni. A bankok és az autókereskedések nem győzték sorra nyitni fiókjaikat és telepeiket a városban, az arany Rolex gyakorlatilag hiánycikk volt egy olyan városban, ami pár évvel korábban csak néhány nyugdíjas álmos pihenőhelye volt. 

 

A rendőrség évekig tartó tehetetlensége és korrupcióban való dagonyázása pedig a legkeményebb gyilkos évekbe torkollt. Mostanában egy évben 70 körül van a gyilkosságok száma, de a 80-as évek elején volt, hogy 600 fölé kúszott ez a szám. Tulajdonképpen bárhol lehetett hullát találni, amikor a kolumbiai és kubai bandák véres leszámolásba kezdtek egymással. A filmben megszólal Griselda Blanco, a Kokain Keresztanyaként ismert és rettegett nő egykori kedvenc bérgyilkosa is, és élvezettel mesél róla, micsoda idők voltak is azok. A most is Miamiban élő, és egykor a szállítási lánc fejeként ismert, Jon Roberts pedig elképesztő képet fest arról, hogyan ásott el több tíz millió dollárt a kertben, dugott a lóabrak közé, mert már egyszerűen nem fért el a házban a sok pénz. 

Szóval tessék megnézni a filmet, és egykor Miamiban járva arra gondolni, szinte minden épület és betondarab a hetevenes-nyolcvanas évek kokainbizniszéből épült.