Kezdjük egy aktuális témával, és készüljünk a nemzeti konzultációra! A VICE News négyrészes dokumentumfilmet szentelt az Európa felé irányuló migráció kérdésének, bemutatva, a legfőbb útvonalakat, és egy kicsit megkapargatva a felszínt. Az Európa-erőd fenntartásáért komoly árat fizetünk, aminek a súlyával, saját emberi jogi elveink félretolásának következményeivel egyelőre nemigen nézünk szembe. Az első rész a spanyol-marokkói határ kevésbé ismert szörnyűségein kalauzol minket keresztül.  

 

A második rész a török-görög határszakaszt, a folyón való átkelés nehézségeit, az illegális visszatoloncolásokat tárja fel.

A harmadik részben Bulgáriába érkezünk, az önmagát sűrű szögesdróttal borított kerítéssel védő országba. Mivel az Unió a dublini rendszer keretében a periférián lévő országokra tolja a felelősséget és a feladatokat, az EU egyik legszegényebb tagállama rettentő komoly kihívásokkal küzd, jóval komolyabbakkal, mint Magyarország. Nem beszélve az ide érkezők kilátástalan helyzetéről. 

A negyedik epizódból megismerhetjük a lassan tömegsírrá váló Földközi-tengert és az olaszok, valamint az ide érkezők abszurd helyzetét. A film készítésekor a Mare Nostrum, az olaszok életmentő tengeri őrjárati rendszere éppen véget ért, és még csak félve tekintettek a jövőbe, milyen következményekkel és tragédiákkal járhat majd mindez. Nem kellett sokat várni.